Pellistri inspireert Uruguay, Sanchez blaast hoop op WK in Chili nieuw leven in

MONTEVIDEO: De jonge vleugelspeler Facundo Pellistri stal de show tijdens zijn tweede optreden voor Uruguay, toen de twee keer voormalige WK-winnaars hun hoop op het bereiken van Qatar 2022 versterkten met een 4-1 overwinning op Venezuela op dinsdag. Chili gaf zichzelf ook een reddingslijn toen Alexis Sanchez een brace scoorde in een 3-2 overwinning op Bolivia in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie. Ecuador kwam dichter bij de kwalificatie met een 1-1 gelijkspel in Peru, dat op de intercontinentale play-off-plek zakte. De hoop van Colombia stierf bijna nadat het voor de zevende opeenvolgende wedstrijd niet had gescoord in een 1-0-nederlaag in Argentinië. Door doelpunten van Rodrigo Betancur, Giorgian de Arrascaeta, Edinson Cavani en een penalty van Luis Suarez won Uruguay voor de tweede keer op rij onder de nieuwe coach Diego Alonso. Argentinië heeft zijn tickets naar Qatar al geboekt. Maar het was Manchester United-jongere Pellistri, die het afgelopen jaar in bruikleen was bij de Spanjaarden Alaves, die het beste schitterde. Zijn mazy run zorgde voor het tweede doelpunt en zijn bedrog won de penalty die werd omgezet door Suarez.

De kwelgeest van Venezuela: met nog twee kwalificatiewedstrijden over, thuis naar Peru en uit naar Chili, blijft het lot van het WK van Uruguay in eigen handen. Ze hadden een droomstart in Montevideo toen Cavani's voorzet in de eerste minuut voor de helft werd weggewerkt naar de rand van het strafschopgebied, waar de nieuwe Tottenham-aanwinst Betancur een zoete halve volley sloeg die een hiel beknelde en langs Wuliker Farinez gleed in het doel van Venezuela. Uruguay was dominant en verdubbelde hun voorsprong in de 23e minuut nadat Pellistri een geweldige truc toonde om drie spelers aan de rechterkant te verslaan en de bal terug te knippen zodat De Arrascaeta van dichtbij naar huis ging.

Cavani, die een doelpunt in de tweede helft had afgekeurd wegens buitenspel, bezegelde de overwinning vrijwel in de blessuretijd van de eerste helft met een opportunistische omhaal vanaf zes meter afstand toen de spelers van Uruguay in de rij stonden om hun vermoeide tegenstanders af te maken. Josef Martinez schonk een troost in de 65e minuut na een defensieve fout van Jose Gimenez.

Sanchez knaller: in La Paz scoorde veteraan Sanchez een briljante brace om de hoop van Chili om Qatar te bereiken nieuw leven in te blazen na de 2-1 nederlaag van donderdag thuis tegen Argentinië. Door de overwinning bleven ze drie punten achter op Uruguay en twee op Peru met nog twee te spelen. Voormalig Barcelona- en Manchester United-ster Sanchez, 33, draaide de jaren terug door de score op 14 minuten te openen met een slechte uitwijkende vrije trap voordat hij vijf minuten voor tijd het moordende derde doelpunt maakte.

Marc Enoumba maakte in de eerste helft gelijk voor Bolivia, waarna Marcelino Nunez Chili na rust weer op voorsprong zette. Marcelo Moreno rondde de score laat af, maar de nederlaag zorgt ervoor dat Bolivia vrijwel wiskundig uitgeschakeld is. De als derde geplaatste Ecuador zou zich hebben gekwalificeerd met een overwinning in Peru, aangezien Michael Estrada hen een tweede minuut voorsprong gaf na een fout van Alexander Callens. Maar hij miste het doel toen hij in de tweede helft één-op-één met doelman Pedro Gallese en Edison Flores Ecuador liet boeten met een kopbal vanop een voorzet van Luis Advincula in de 69e minuut. Colombia's ellendige record-gelijkwaardige zeven-match doelpuntloze streak heeft hen weinig kans gegeven om zelfs de intercontinentale play-off te halen. Argentinië domineerde de hele wedstrijd in Cordoba en verdiende meer dan de winnaar van de 29e minuut van Lautaro Martinez. Brazilië maakte een einde aan de hoop van Paraguay om naar Qatar te gaan met een 4-0 pak slaag in Belo Horizonte. Philippe Coutinho maakte de selectie met Raphinha, Antony en Rodrygo ook op doel.