Manchester City heeft 12 punten voorsprong, Spurs verbluft door Southampton

LONDEN: Manchester City steeg met 12 punten voorsprong op de kop van de Premier League met een 2-0 overwinning op Brentford, terwijl de top vier van Tottenham een ​​klap kreeg in een dramatische 3-2 nederlaag tegen Southampton op woensdag. De ploeg van Pep Guardiola verlengde hun ongeslagen reeks in de competitie tot 14 wedstrijden dankzij de penalty van Riyad Mahrez in de eerste helft en de staking van Kevin De Bruyne na de pauze in het Etihad Stadium. City werd in hun vorige competitiewedstrijd tegen Southampton op een 1-1 gelijkspel gehouden, maar ze kwamen weer op het goede spoor om de als tweede geplaatste Liverpool onder druk te zetten, dat Leicester donderdag in een van hun twee wedstrijden in de hand op de kampioenen ontvangt.

City bracht zes wijzigingen aan in het team dat vorig weekend Fulham versloeg in de FA Cup, waarbij Jack Grealish en Kyle Walker wegvielen enkele dagen nadat Guardiola het paar moest verdedigen voor een avondje uit in Manchester. Beelden op sociale media waarop Grealish, Walker en Mahrez te zien zijn buiten een locatie in Manchester.

Maar Guardiola had geen probleem met zijn spelers en grapte dat ze een boete zouden krijgen als ze hem niet zouden uitnodigen. City werd niet beïnvloed door de ophef, ze domineerden van start tot finish en braken uiteindelijk door na 40 minuten. Het punt van Raheem Sterling zorgde voor een onbezonnen slide-tackle van Mads Roerslav en moest een penalty incasseren die de Algerije vleugelspeler Mahrez nadrukkelijk omzette. City scoorde het moordende tweede doelpunt in de 69e minuut toen Brentford-keeper David Raya rechtstreeks naar Sterling passeerde. Hoewel Raya het schot van Sterling redde, besprong Kevin De Bruyne de rebound en streelde hij een koele finish in het lege net.

“Ik ben heel tevreden over de prestatie. Het is moeilijk als ze met tien spelers diep verdedigen", zei Guardiola. "Liverpool heeft nog twee wedstrijden te spelen, dan zien we het gat. Iedereen zware concurrentie, maar het is indrukwekkend om in dit stadium 60 punten te hebben. We hebben het ongelooflijk goed gedaan." In het Tottenham Hotspur Stadium bracht een eigen doelpunt van Jan Bednarek in de 18e minuut de gastheren op voorsprong. Southampton stond vijf minuten later gelijk toen Armando Broja met zijn zij langs Hugo Lloris ging. Son Heung-min sloeg in de 70e minuut op controversiële wijze toe voor Tottenham.

Southampton vond dat Broja in de opbouw door Emerson Royal werd betrapt, maar David Coote liet het spel doorgaan en Lucas Moura koos Son uit om vanaf acht meter naar huis te glijden. De bezoekers, misschien uitgelokt door de klachten van Tottenham-manager Antonio Conte over hun protesten, reageerden indrukwekkend.

Leeds terugvechting: Mohamed Elyounoussi maakte de gelijkmaker met een kopbal van James Ward-Prowse in de 80e minuut, waardoor Saints-baas Ralph Hasenhuttl het veld opreed om het te vieren. Che Adams knikte twee minuten later naar huis van een andere pin-point Ward-Prowse-bezorging. Steven Bergwijn dacht dat hij Conte had gered van een eerste thuisnederlaag bij Tottenham, maar zijn poging in blessuretijd werd afgekeurd wegens buitenspel. “We moeten beter zijn om het spel in verschillende situaties te managen. Op dat vlak kunnen we ons verbeteren. Ik wist dat er veel werk te doen was', zei Conte. Tottenham blijft zevende, vier punten achterstand op de als vierde geplaatste West Ham met drie wedstrijden in de hand. Leeds kwam van 3-1 achter en pakte een spannend 3-3 gelijkspel bij Aston Villa. Daniel James schoot Leeds op voorsprong in de negende minuut, maar Philippe Coutinho maakte in de 30e minuut gelijk met zijn tweede Villa-doelpunt sinds zijn transfer in januari van Barcelona. Villa stond acht minuten later vooraan toen Coutinho Jacob Ramsey een perfect gewogen pass gaf om te finishen. Ramsey haalde zijn tweede binnen in de 44e minuut en opnieuw was Coutinho de katalysator. Maar James verkleinde de achterstand met een kopbal van dichtbij en Diego Llorente voltooide de terugvechting van Leeds na 63 minuten.

Villa's Ezri Konsa werd in de 87e minuut van het veld gestuurd voor twee boekingen. Wilfried Zaha ging van held naar nul toen de aanvaller van Ivoorkust een penalty miste na het scoren van de gelijkmaker van Crystal Palace in hun 1-1 gelijkspel in Norwich. Norwich, derde onderaan, nam de leiding na slechts 39 seconden toen Teemu Pukki's mislukte poging dit seizoen het snelste doelpunt in de Premier League binnendrong.