Yelistratov, leider van het Russische nationale shorttrackteam, won de bronzen medaille op de Olympische Spelen

Rusland (bbabo.net), - De Zuid-Koreaanse Tae Hong Hwan won de race in 2 minuten en 9,219 seconden. Het lot van de prijswinnende plaatsen werd bepaald door de fotofinish. Zilver werd uiteindelijk gewonnen door de Canadese Stephen Dubois, die met 2:09.254 iets voor was. Elistratov is derde (2.09.267). Een andere Russische atleet Denis Hayrapetyan behaalde de tweede plaats in de herkansingsfinale.

Over het algemeen noemt Semyon Elistratov de 1500 m afstand zijn favoriet. Daarop werd hij de bronzen medaillewinnaar van Pyeongchang 2018, de wereldkampioen in 2015 en de bronzen medaillewinnaar van het WK 2021. Zij was de motivatie na een mislukking op de 1000m hier in Peking, waar de atlete de kwartfinales niet kon halen. Toen zei hij niet zou opgeven, hij zou vechten tot het einde. "Het is jammer, maar ik heb nog 1500 meter", zei Yelistratov.

De installatie werkte. Hoewel de concurrentie moordend was. Neem in ieder geval het aantal deelnemers aan de laatste race - 10 personen. Meestal gaan er zes, maximaal zeven atleten aan de start.

Gisteren werden ook voorlopige races op een afstand van 1000 meter voor vrouwen verreden, waarin Sofya Prosvirnova, Ekaterina Efremenkova en Anna Vostrikova van start gingen. Efremenkova eindigde als tweede in haar race en bereikte de 1/4 finale. Vostrikova werd derde in het hare, maar ging verder in de tijd. Maar de Europese kampioen, winnaar van de wereldkampioenschappen Prosvirnova, blijft een zwarte streep hebben. Ze viel en kreeg opnieuw een "penalty", of diskwalificatie, zoals in de 500-meterrace. Pas toen, in het stadium van de kwartfinales, nam Sonya een risico en werd ze gestraft voor het bemoeien met haar tegenstander.

Overweeg een andere gênante diskwalificatie die plaatsvond in de halve finale race in de gemengde estafette, die zijn debuut maakte in het programma van de Olympische Spelen. Het Russische team - Semyon Elistratov, Sofia Prosvirnova, Konstantin Ivliev en Elena Seregina - behaalde de vierde plaats in de halve finale. En na de race zagen de juryleden de onze ook als een verkeerde overdracht van het stokje.

Yelistratov gaf toen alles in orde was.

- Bij het doorgeven van het stokje hebben we ons bemoeid met het Chinese team, de regels overtreden. Ik denk dat de beslissing van de scheidsrechter om te diskwalificeren, hoe zwaar ze ook waren, de juiste was, want we creëerden echt een belemmering", vertelde Semyon aan verslaggevers. - Er waren twee momenten zichtbaar op de opname. Het heeft gewoon geen zin om ruzie te maken.

Hij werd ondersteund door Prosvirnova, die aan het incident deelnam.

- De regels zijn overtreden. Je kunt hier geen ruzie maken met de rechter. Dergelijke situaties komen voor. Niet alleen bij de Olympische Spelen, maar ook bij andere wedstrijden. We hebben pech vandaag. We hebben onaanvaardbare fouten gemaakt. Ik weet niet waarvoor ik ze moet afschrijven', zei Prosvirnova tegen verslaggevers en beloofde de situatie te analyseren en er lering uit te trekken.

Ondertussen konden Vostrikova, Efremenkova, Prosvirnova en Seregina de finale van de 3000 m voor dames niet bereiken.In totaal worden er negen sets prijzen gespeeld in het kader van het Olympisch toernooi - vier voor mannen en vrouwen en één in gemengde discipline . Onze atleten hebben niet veel kansen om medailles te winnen.

Wie Victor leert te winnen

De Olympische successen van het Russische shorttrackschaatsen zijn verbonden met de naam van Victor An, een kampioen uit Korea, die zijn sportburgerschap veranderde en voor ons nationale team speelde. Op de Olympische Spelen van 2014 in Sochi verzamelde hij een indrukwekkende verzameling medailles - hij won drie keer goud - in de 1000 en 500 meter races, evenals in de estafetteloop samen met Vladimir Grigoriev, Semyon Elistratov en Ruslan Zakharov. Ana's overwinningen waren de eerste voor Rusland op het kortebaanschaatsen op de Spelen.

In PyeongChang-2018 kon hij niet optreden, maar hij wilde een mooi einde maken aan zijn carrière. Een reis naar de Olympische Spelen van 2022 was gepland, maar de pandemie verstoorde hen. Hoewel An naar Peking kwam. Alleen niet als actieve atleet, maar als coach van het Chinese team.

Sinds 2019 jagen de gastheren van de Spelen op zo'n waardevolle specialist. Ahn zei zelfs dat de Chinese Federatie hem een ​​fantastisch contract aanbood naar de maatstaven van shorttrack. Volgens sommige mediaberichten krijgt de zesvoudig Olympisch kampioen 300.000 euro betaald. Maar toen verwierp Viktor het aanbod, in de hoop nog steeds voor het Russische nationale team te rennen. Toen de situatie veranderde, veranderde ook de beslissing.

An is nu de assistent-coach van het Chinese nationale shorttrackteam. Zijn senior collega is trouwens landgenoot Kim Sun-tae, die het Zuid-Koreaanse team leidde op de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang.

Bedenk dat de Chinese shorttrackers goud wonnen in dezelfde gemengde estafette op een afstand van 2000 meter.

Het Nederlands Elftal vestigde het Olympisch record in de kwartfinales (2 minuten 36.437 seconden). Maar in de finale waren de meest succesvolle - en er waren veel valpartijen en blokkades tijdens de wedstrijd - Qu Chunyu, Fan Kexin, Wu Dajing en Ren Ziwei (2 minuten 37,348 seconden). De tweede plaats werd ingenomen door het team van Italië (2:37.364), de top drie werd afgesloten door de Hongaarse shorttrackers (2:40.900).