Sensatie en record, of hoe Kazachen presteerden op de vijfde medailledag van de Olympische Spelen van 2022

Vandaag, 9 februari, werd de vijfde medailledag gehouden op de Olympische Spelen van 2022 in Peking, meldt bbabo.net. Het Duitse team behaalde de eerste plaats in het medailleklassement.

Van de Kazachen was shorttracker Adil Galiakhmetov het dichtst bij de medailles van de winterspelen, in de finale van de 1500 meter. Galiakhmetov behaalde de achtste plaats in de beslissende race. De gouden medaille in deze wedstrijden werd gewonnen door Tae Hong Hwan uit Zuid-Korea, het zilver werd gewonnen door de Canadees Steven Duboa en de Russische atleet Semyon Elistratov bracht het brons naar zijn land.

Opgemerkt moet worden dat Galiakhmetov op een dramatische manier de finale bereikte en slechts de zesde plaats behaalde in de race van de halve finale. De Chinees Zhi Wei Ren, die in Kazachstan de regels overtrad, werd echter gediskwalificeerd na het zien van de videoreplay.

Het is opmerkelijk dat een andere vertegenwoordiger van ons land, Denis Nikisha, optrad in de kwartfinales. Maar hij, die een aanrijding met Yitzhak de Laat uit Nederland had toegestaan, werd gediskwalificeerd en viel uit het gevecht. Daarnaast werd in de 1/4 finale een olympisch record gevestigd. De auteur was de Hongaarse Shaolin Shandor Liu - 2:09.213.

'Bijzondere tactiek? Dat zou te vies zijn.' Kazachstani sprak over zijn diskwalificatie op de Olympische Spelen

Een andere vertegenwoordiger van Kazachstan op de shorttrack Olga Tikhonova presteerde in de kwalificatie op een afstand van 1000 meter. Na een aanrijding met een Russische Sofya Prosvirnova stond de Kazachse vrouw op de derde plaats in de groep, waardoor ze niet verder kon. Prosvirnova werd vervolgens gediskwalificeerd.

Een historische gebeurtenis vond plaats tijdens de Nordic Combined-competities. Kazachstan was voor het eerst vertegenwoordigd in deze sport op de Winterspelen. Het debuut van Chingiz Rakparov resulteerde in de volgende indicatoren. Bij het schansspringen behaalde hij de 38e plaats (69,9 punten). En in de tien kilometer lange race eindigde de Kazachstaanse als 41e met een tijd van 32:03,1.

De Duitser Vinzenz Geiger werd kampioen van de Olympische Spelen in biatlon. Dit is zijn tweede goud. De zilveren medaille ging naar Jörgen Graabak uit Noorwegen en de Oostenrijker Lukas Greiderer won de bronzen medaille.

Bij het alpineskiën, bij de slalom voor vrouwen, trad de 18-jarige Alexandra Troitskaya op. Haar debuut was niet succesvol - de atleet ontvluchtte de race in de eerste poging en kon de finish niet bereiken.

Het is opmerkelijk dat er een sensatie optrad in deze discipline: een van de belangrijkste favorieten van de competitie, meervoudig wereldkampioen slalom, de Amerikaanse Michaela Shiffrin stopte kort na de start van de eerste poging en bleef achter zonder een Olympische medaille.

Als resultaat won de Slowaakse alpineskiër Petra Vlhova de gouden medaille, de Oostenrijkse Katarina Linsberger (+0,08) de zilveren medaille en de Zwitserse Wendy Holdener (+0,12) werd de bronzen medaillewinnaar.

"De droom is uitgekomen!". Hoe een vrouw uit Kazachstan haar debuut maakte op de Olympische Spelen van 2022 in Peking