Sprinter Ivliev werd tweede bij debuut Olympische Spelen

Rusland (bbabo.net), - Zoals gewoonlijk wordt gezegd over kinderen uit sportfamilies, leerde hij skaten/skiën/fietsen voordat hij kon lopen. Zoiets gebeurde met Konstantin Ivljev. Op zesjarige leeftijd was hij al vol vertrouwen aan het schaatsen. Het kon niet anders. Mom Elizaveta Ivlieva - Europees kampioen shorttrack in de damesestafette in 2004 en 2006. Vader Alexey Ivliev nam deel aan de wereldkampioenschappen, was de coach van het nationale team. Nu coachen beide ouders ook.

Konstantin heeft, tot grote vreugde van het hele gezin, de prestaties van de oudere generatie al overtroffen. Hij is de winnaar (gemengde estafette, 3000 m) en zilveren medaillewinnaar (1500 m) op het European Youth Olympic Festival 2017. In 2021 won hij al het EK voor volwassenen op een afstand van 500 m. Ondanks dat hij pas 21 is en zijn trackrecord klein is, werd hij beschouwd als een van de kanshebbers voor de medailles van de Spelen van 2022.

In de sprintkwalificatie begon Ivliev vorderingen uit te werken. Hij liet de tweede keer zien en verloor alleen van de kampioen van de Olympische Spelen van 2018 op de 500 meter race, de Chinese Wu Dajing. Al in de finale verloor hij van een andere zeer waardige tegenstander, de Hongaar van Chinese afkomst Shaoan Liu - de kampioen van Pyeongchang op de estafette, de wereldkampioen van 2021 op de 500m, de bronzen medaillewinnaar op de 1000m hier in Peking.

In de laatste race eindigde Ivliev met een score van 40.431 seconden. Shaoang Liu lag iets voor (40.338s). De Canadese Steven Dubois eindigde als derde met een score van 40.669. Een andere Rus, Pavel Sitnikov, eindigde als tweede in de B-finale (41.217).

- Mijn troefkaart is een snelle start. Daarom heb ik in alles tot het uiterste gegeven om mijn voordeel te realiseren en een gemakkelijker circuit in de finale te hebben. Het is veel comfortabeler om als eerste te rennen dan achterin", zei Ivljev in een gesprek met verslaggevers. - En over het algemeen voelde ik vreemd genoeg geen druk of ongemak vanwege het feit dat dit de Olympische Spelen zijn. Er waren geen kriebels of zweterige handpalmen. Ik rende en genoot van de wedstrijd, de omgeving. En rende uiteindelijk naar de medaille. Het is cool.

Peking 2022 is het debuut van de Olympische Spelen voor Ivliev. In de volgende Olympische cyclus zullen we zeker meer over deze man horen - lang, gekruld, gedurfd en, zoals experts zeggen, koelbloedig. De atleet zelf gaf ook toe: "In de laatste race was de snelheid hoog, het was moeilijk om te klimmen. Ik bedekte de stoeprand zodat ze me niet zouden inhalen, ik probeerde mijn positie te beschermen." Gezien de scheidsrechters op het Olympisch toernooi, leidde hij de race vakkundig. Het was mogelijk om een ​​risico te nemen en letterlijk te vechten voor het "goud". Shorttrack is nog steeds een contactsport. Maar de regels met betrekking tot het bemoeien met de tegenstander zijn hier streng. We hebben de diskwalificatie van ons team in de gemengde estafette en het falen van Sofia Prosvirnova op individuele afstanden al meegemaakt. Een nog aanstootgevendere situatie deed zich voor met een van Ivljevs idolen. Op de 1000m eindigde Shandor Shaolin Liu, broer van de 500m-kampioen, als eerste en vierde hij al met de technische staf toen de jury hem een ​​gele kaart gaf voor het overtreden van de regels tijdens de race. Als gevolg hiervan "viel" de kampioen op de laatste plaats. De Chinees Ren Ziwei klom naar de eerste plaats, gevolgd door zijn landgenoot Li Wenlong. De derde plaats - als compensatie - werd ingenomen door Shaoang Liu. Dus in zijn finale deed Ivliev alles goed. En ervaring zal hem in de toekomst helpen.

Konstantin Ivliev kwam op zesjarige leeftijd naar de ijsbaan. Hockey en shorttrack gespeeld

Hoewel er nu nog een kans zal zijn om zich te bewijzen. Je hoeft alleen maar te kalmeren, afgeleid te worden - naar je favoriete rap te luisteren, een computerspelen - en opnieuw te beginnen. Het Russische shorttrackteam voor heren - bestaande uit Ivliev, Semyon Elistratov, Pavel Sitnikov en Denis Airapetyan - plaatste zich voor de finale A op de 5000 meter estafette. De jongens werden tweede in de tweede halve finale. In de hoofdrace nemen de Russen het op tegen de teams van Canada, Italië, Zuid-Korea en China. Bedenk dat Yelistratov in Peking het "brons" won op een afstand van 1500 meter. Hij is ook Olympisch estafettekampioen in Sotsji. Dus juich de jongens toe op 16 februari.

De mening van de professional

De Russische bondscoach Tatiana Borodulina denkt dat Konstantin Ivliev de finale op een afstand van 500 meter vakkundig heeft gehouden."Konstantin laat al meer dan een hoog niveau zien. Hij is Europees kampioen en vorig jaar op het WK liet hij goede resultaten zien. In de kwartfinales had Kostya het beste resultaat. De samenstelling van de halve finale had ook invloed op welke baan Zijn belangrijkste voordeel is de startsnelheid. De taak was om helemaal in het begin te exploderen en te profiteren van de sterke punten... Kostya is een goede kerel, hij hield de finale competent. Als hij Liu probeerde te passeren, had hij gediskwalificeerd kunnen worden Qua snelheid is de Hongaar niet sterker, maar hij heeft de vaardigheid om de positie vast te houden. Als Kostya het risico had genomen, had hij de medaille helemaal kunnen verliezen. Het was duidelijk dat hij meer snelheid had, maar Liu begon om een ​​beetje langzamer te gaan, en er waren geen opties om hem te passeren. Kostya heeft een geweldige toekomst, we moeten blijven werken en over vier jaar op de eerste plaats staan", zei Borodulina in de uitzending van onze collega's van Match TV.