Sport Nieuws

Al-Ittihad's Derby-vreugde: 5 dingen die we hebben geleerd van de laatste ronde van Saudi Pro League-actie

Abderrazak Hamdallah bezorgt de leiders een dramatische 4-3 overwinning op Al-Ahli, terwijl Al-Hilal en Al-Nassr belangrijke overwinningen behalen

Zaterdag was weer een belangrijke actiedag in de Saudi Professional League met doelpunten, drama en opwinding, vooral in een opmerkelijke Jeddah-derby tussen Al-Ittihad en Al-Ahli.

Hier zijn vijf dingen die bbabo.net heeft geleerd.

Hamdallah hattrick houdt Al-Ittihad op koers

De dramatische 4-3 overwinning van Al-Ittihad op Al-Ahli was om vele redenen enorm. Vorige week werden de koplopers op een gelijkspel gehouden tegen Al-Taawoun, een resultaat dat een einde maakte aan een winning streak van 10 wedstrijden. Meer punten laten vallen tegen oppositie in het midden van de tafel - zelfs als die oppositie felle lokale rivalen zijn - zou echt de zenuwen hebben doen rinkelen. Vergeet niet dat de Tigers de titel sinds 2009 niet meer hebben gewonnen.

Al-Ittihad reed op 3-0 en werd toen teruggekoppeld naar 3-3. Het voelde belangrijk en een potentieel keerpunt in het seizoen. Als het team twee punten had laten vallen vanaf zo'n indrukwekkende positie, zou dat de rest van de competitie een enorme aanmoediging hebben gegeven, maar toch wisten ze nog een late overwinning te behalen.

Dit had zoveel gespreksonderwerpen, waarvan de meest voor de hand liggende was dat Abderrazak Hamdallah in 90 minuten van prima aanvallend spel van beide teams drie doelpunten maakte. De knappe finish van de Marokkaan na zeven minuten begon het allemaal en kort daarna zorgde zijn kogelkop voor daglicht. En toen, in blessuretijd, hield hij zijn hoofd koel om de grootste penalty te scoren die Al-Ittihad in lange tijd heeft gehad.

Hamdallah mag dan de meningen verdelen, maar acht doelpunten in zes competitiewedstrijden sinds zijn toetreding in januari vertelt zijn eigen verhaal, en de injectie van doelpunten in het team was cruciaal.

Pereira schittert als Al-Hilal opnieuw wint

Al-Hilal versloeg Al-Hazm met 2-0 om er drie van de drie van te maken voor Ramon Diaz sinds de komst van de Argentijn. Dat zijn negen doelpunten en slechts één tegen. Hoewel het waarschijnlijk te laat is voor de titelverdediger om leiders Al-Ittihad te pakken te krijgen, is er altijd een kans als de leiders haperen.

De overwinning op de onderste club thuis was misschien verwacht en behaald, maar het was verre van eenvoudig, want de bezoekers kregen de hele wedstrijd kansen. Als ze voor het doel wat meer kalmte hadden getoond, had het allemaal anders kunnen aflopen.

Het optreden van Matheus Pereira zal de nieuwe coach goed hebben bevallen. Velen hebben het gevoel dat de vorige baas Leonardo Jardim niet het beste uit de getalenteerde Braziliaanse spelmaker haalde, maar hij maakte hier beide goals. Zijn eerste assist was een schoonheid, een chip overdediging om Andre Carrillo te verlaten met alleen de doelman te verslaan, zelfs als Hazm te veel ruimte gaf. De tweede, laat in de wedstrijd, was ook een lust voor het oog. Pereira verzamelde de bal, draaide zich om om naar de verdediging te rennen en zijn ontslag bij Moussa Marega aan de rand van het gebied gaf de Malinees de kans om de drie punten te verzegelen.

Aboubakar redt Al-Nassr

Al-Nassr moest een solide Abha-team verslaan om in de titelrace te blijven en deed precies dat, met 2-1 winnaars. Er was echter meer aan de hand. The Yellows hadden een winnaar in de 97e minuut van Vincent Aboubakar nodig, zijn tweede doelpunt van de wedstrijd, om de drie punten te claimen. De Kameroense spits vond drie keer het net in zijn twee starts sinds hij terugkeerde van de African Cup of Nations, waar hij topscorer was.

Hij had een beetje geluk met de eerste die in het net werd afgebogen, maar de tweede kwam met wat bijna de laatste trap van het spel was. Het doelpunt van een klassieke spits toen hij op de bal aan de linkerkant van het gebied rende om een ​​eerste schot binnen te schieten. Het hield Al-Nassr in de titelrace.

Als Talisca, de gezamenlijke topscorer van de competitie, de doelpunten niet maakt, zal iemand anders het nodige doen. Het betekent dat de negenvoudig kampioen negen van hun laatste tien wedstrijden heeft gewonnen. Als die nederlaag tegen Al-Ittihad een overwinning was geweest, dan zou alles er nu heel anders uitzien en zou de Yellows het gesprek van het Saoedische voetbal zijn.

Al-Ahli bereikt bijna het onmogelijke

Voorafgaand aan de wedstrijd waren er de gebruikelijke opmerkingen dat in derby's het formulierenboek uit het raam verdwijnt en dat was uiteindelijk het geval in Jeddah, toen Al-Ahli zich vanaf een 3-0-achterstand terugvocht tegen Al-Ittihad om er 3-0 van te maken. 3 alvorens te verliezen door een late penalty. Er was echter veel positiefs over de prestatie van het team dat nog steeds niet vrij is van degradatiezorgen.

In de eerste helft worstelde Al-Ahli om met de aanval van de leiders te leven, maar een doelpunt terugtrekken vlak voor rust bood hoop en toen veranderde een vroege kopbal in de tweede alles. Toen gingen Al-Ahli het met de leiders opnemen. Er was vertrouwen, energie en geloof, nog meer toen Mohammed Al-Majhad (die de bal oppakte na een prachtige dummy van Filip Bradaric) een heerlijke aanval binnenhaalde met nog 17 minuten te gaan om de score gelijk te maken.Op dat moment voelde Al-Ahli dat ze konden winnen en zonder de VAR zouden ze de late penalty voor hands niet hebben toegestaan. Er was zelfs tijd voor hen om hun eigen videoreview te hebben voor hetzelfde misdrijf aan de andere kant. Wat er ook gebeurt, als de Groenen dit niveau van intensiteit en energie de komende weken kunnen evenaren, zullen ze naar boven kijken en niet naar beneden.

Er is nog hoop voor de achtervolgers

Al-Ittihad heeft zeven punten voorsprong op Al-Nassr aan de top met nog acht wedstrijden te spelen, één meer dan hun rivalen. Het is duidelijk een zeer sterke positie om in te zitten nu het seizoen het laatste kwartaal ingaat. Er zou een Ittihad-implosie voor nodig zijn om het team nu niet de titel te laten pakken, maar er zijn vreemdere dingen gebeurd.

Verdedigend waren er enkele problemen die hoop zullen geven aan opkomende tegenstanders Al-Shabab en Al-Hilal. Het goede nieuws voor de achtervolgers is dat zowel Al-Nassr als Al-Hilal in goede vorm verkeren en wedstrijden winnen. Als ze maar een beetje dichter bij de leiders zouden kunnen komen, zou de druk om te proberen een eerste titel in meer dan tien jaar te winnen, in het spel kunnen komen.