Best of British: Murray en Raducanu gaan door in Indian Wells

Indian Wells, Verenigde Staten: Voormalig nummer één van de wereld, Andy Murray en kampioen van de US Open, Emma Raducanu, heeft vrijdag de bal aan het rollen gebracht voor Groot-Brittannië in Indian Wells met overwinningen op straat in Stadium Court.

Murray, een drievoudig Grand Slam-kampioen die nu op de 88e plaats van de wereld staat en op een wildcard-uitnodiging speelt, kwam tot een rally na een sombere eerste set en versloeg de Japanse qualifier Taro Daniel met 1-6, 6-2, 6-4 in de eerste ronde van het prestigieuze WTA- en ATP Masters-evenement.

Raducanu, als 11e geplaatst, bereikte de derde ronde van de vrouwen met een 6-1, 3-6, 6-1 overwinning op de Franse Caroline Garcia.

Murray boekte zijn tweede overwinning in drie wedstrijden dit jaar tegen Daniel - en claimde de 700e ATP-wedstrijdoverwinning in zijn carrière.

"Het bereiken van dat aantal is een heel, heel goede prestatie", zei Murray, die een van de slechts vier actieve spelers is die de mijlpaal heeft bereikt na Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic.

"Het was niet gemakkelijk om daar te komen", voegde hij eraan toe en merkte op dat hij in 2016 600 wedstrijdoverwinningen had behaald voordat zijn overwinningspercentage grotendeels werd vertraagd door een blessure.

"Vijf en een half jaar om de laatste honderd te krijgen, dus het heeft even geduurd", zei hij.

In het begin zag het er niet uit als een mijlpaaldag voor Murray, die de eerste set in slechts 28 minuten liet vallen.

Niet in staat om twee vroege breakpoints om te zetten, zou Murray uiteindelijk vier keer gebroken worden in de liefde voordat hij in de derde set ten onder ging om de overwinning te bezegelen.

"Taro speelde heel, heel goed in de eerste set", zei Murray. “Zeker vroeg in de tweede set begon ik beter te spelen. Ik stond vroeg op en dat ontspande me een beetje.”

Murray reed naar een 5-0 voorsprong in de tweede set op weg naar het forceren van de beslisser en werd toen gebroken in het openingsspel.

Hij bracht de set gelijk op 3-3 en redde vervolgens een breakpoint in een spannende negende game voordat hij Daniel op zijn derde matchpoint brak.

Het was weer een vleugje wraak op de 106e Japanse speler, die Murray verblufte in de tweede ronde van de Australian Open voordat Murray de rollen omdraaide in de eerste ronde in Doha.

Raducanu begon sterk aan een wedstrijd die ze niet verwachtte te spelen toen een heupblessure haar twee weken geleden uit een wedstrijd in Guadalajara dwong.

"Het is een beetje een bonus voor mij", zei Raducanu, die gehinderd werd door blaren op de Australian Open en net haar vijfde wedstrijd van 2022 speelde.

Ze kende een vlotte start, opende een 3-0 voorsprong op weg naar de eerste set in 26 minuten en brak Garcia in het openingsspel van de tweede.

De voormalige nummer vier van de wereld, Garcia, krabbelde echter terug en won vijf opeenvolgende games om de set te veroveren voordat Raducanu zich hergroepeerde om door de derde te cruisen.

"Ze speelt extreem krachtig en snel", zei Raducanu. “Zodra ik het opgaf, klom ze er meteen op. Ik wist dat ik in de derde set wat aanpassingen moest doen.

"Ik ben heel blij dat in de wedstrijd heb kunnen uitwerken."

– Swiatek, Halep opmars –

In andere vrouwenacties streden de als derde geplaatste Iga Swiatek uit Polen en voormalig nummer één van de wereld Simona Halep om drie sets overwinningen om de derde ronde te bereiken.

Swiatek, de nummer vier van de wereld die de hoogste reeks in de bovenste helft van de loting is na de late terugtrekkingen van de nummer één Ashleigh Barty en de nummer 2 Barbora Krejcikova, liet de openingsset vallen tegen Anhelina Kalinina uit Oekraïne, maar verloor slechts één game over de volgende twee sets om te zegevieren met 5-7, 6-0, 6-1.

“Ik denk dat ik in het begin te gefocust was op de omstandigheden. Ik was een beetje afgeleid door wat er met de wind aan de hand was', zei Swiatek, die vorige maand in Doha een titel behaalde. "Ik ben best blij dat ik terug ben gekomen en mijn problemen heb opgelost en mijn ritme heb kunnen vinden."

Swiatek, die de eerste set met 3-1 en 4-2 leidde voordat Kalinina zes games binnenhaalde om de set in eigen zak te steken, zei dat ze niet veel hoefde te veranderen.

"Ik wist gewoon dat ik een beetje te veel risico nam in de eerste set omdat het super winderig was", zei ze.

Halep, die in 2015 de Indian Wells-trofee won, versloeg Ekaterina Alexandrova met 6-2, 4-6, 6-2.