Chelsea knock-out Lille, Villarreal verbluft Juventus en bereikt kwartfinales Champions League

LILLE: Houders Chelsea maakte licht op hun off-pitch problemen om de kwartfinales van de Champions League te bereiken door Lille op donderdag met 2-1 te verslaan en een totale overwinning van 4-1 te behalen.

De Premier League-ploeg, die speelde te midden van sancties die waren opgelegd aan hun Russische eigenaar Roman Abramovich na de Russische invasie van Oekraïne, kwam erdoor dankzij goals van Christian Pulisic en Cesar Azpilicueta.

De Franse kampioen Lille domineerde lange tijd en opende de score dankzij een penalty van Burak Yilmaz in de eerste helft, maar miste precisie voorin en betaalde veel voor concentratieproblemen.

Chelsea, opererend op een speciale vergunning van de Britse regering die hun uitgaven heeft beperkt en hun activiteiten beïnvloedde, toonde grote kalmte om de laatste acht te bereiken.

"Iedereen is rustig bij de club", zei Chelsea-coach Thomas Tuchel na de wedstrijd. "De clubcultuur draait om voetbal. Voetbal is de prioriteit bij Chelsea, daarom zijn we gefocust op wat er op het veld gebeurt."

In hun Pierre Mauroy-stadion was Lille de wedstrijd beter begonnen.

Lille werd beloond voor een sterke start in de 38e minuut, toen ze een penalty kregen na een VAR-review na een Jorginho-handbal in het gebied.

De 36-jarige Yilmaz, de op twee na oudste doelpuntenmaker in de knock-outfase van de Champions League na Paolo Maldini en Ryan Giggs, begroef de treffer in de bovenhoek om de gastheren een verdiende voorsprong te geven en hoge verwachtingen te koesteren na het verlies van de heenwedstrijd 2-0 op Stamford Bridge.

Lille, dat sinds de heenwedstrijd in drie Ligue 1-wedstrijden geen doelpunt had tegen gekregen, liet echter hun waakzaamheid zakken en Chelsea strafte hen met hun eerste schot op doel toen Pulisic een prima steekpass van Jorginho opving om met een laag schot te scoren drie minuten in de blessuretijd van de eerste helft.

Hoewel ze werden geraakt door blessures waardoor Sven Botman en ZekiCelik het veld moesten verlaten, zette Lille na rust meer druk en verspeelde Yilmaz twee duidelijke kansen.

Chelsea was veel meedogenlozer en na 71 minuten stuiterde een voorzet van Mason Mount van Azpilicueta's knie in de bovenhoek om een ​​einde te maken aan de hoop van Lille om de laatste acht te bereiken.

In de andere wedstrijd van de dag scoorde Villarreal drie late doelpunten om een ​​verbluffende 3-0 overwinning in de tweede etappe bij Juventus veilig te stellen, waardoor de Serie A-kant werd veroordeeld totaal verlies van 4-1 en een laatste-16 exit voor het derde opeenvolgende seizoen .

Na in de voorgaande twee seizoenen voor de kwartfinales tegen Olympique Lyonnais en Porto te zijn gevallen, was Juventus in vorm, dat slechts één keer had verloren in hun laatste 21 wedstrijden in alle competities, vaste favorieten om verder te komen.

Juve domineerde de eerste helft en had de pech dat ze niet vooraan de rust in gingen nadat de briljante poging van DusanVlahovic van de lat terugkwam, maar ze konden de druk in de tweede periode niet volhouden.

Villarreal was tevreden om achterover te leunen en te wachten op hun moment, dat kwam in de 78e minuut nadat de bezoekers een penalty kregen na een VAR-beoordeling, met invaller Gerard Moreno, die nog maar net was ingekomen, en de stip naar binnen knijp.

Juve gooide op de Argentijnse spits Paulo Dybala toen ze de gelijkmaker wilden gelijkmaken, maar doelpunten aan de andere kant van verdediger Pau Torres en een andere penalty, dit keer omgezet door Arnaut Danjuma, voltooiden een beroemde overwinning voor het team van Unai Emery.