Mané stuurt Senegal naar WK, meer penalty voor Salah

De overwinning van Senegal, waarbij Mané de winnende spot-kick sloeg, was een herhaling van de finale van de African Cup of Nations vorige maand

Sadio Mané stuurde zijn land dinsdag naar het WK ten koste van Liverpool-teamgenoot Mohamed Salah, toen Senegal Egypte met 3-1 versloeg in een penaltyreeks nadat hun play-off in totaal op 1-1 eindigde.

De overwinning van Senegal, waarbij Mané de winnende treffer sloeg, was een herhaling van de finale van de African Cup of Nations vorige maand, toen Mané een eerste grote titel voor zijn land behaalde door ook de winnende penalty te scoren in een shootout tegen de Egyptenaren.

Er was meer pijn voor Salah, die de eerste penalty van Egypte in deze shootout miste en opnieuw moest toekijken hoe Mané een grote overwinning vierde.

De teams misten de eerste vier penalty's van de shootout. De Senegalese aanvoerder Kalidou Koulibaly raakte met de eerste penalty de lat. Maar Salah schoot zijn strafschop vervolgens over de lat. Egypte miste drie van zijn vier penalty's.

Uiteindelijk kreeg Mané de kans om een ​​plek op het WK in Qatar te bemachtigen met de vijfde penalty van Senegal. Hij keek naar de scheidsrechter, stak zijn duim op en sloeg die vervolgens door het midden om feest te vieren in het bijzijn thuisfans.

De wedstrijd eindigde na verlenging met 1-0 voor Senegal dankzij een eigen doelpunt in de vierde minuut van de Egyptenaar Hamdi Fathi. Dat zorgde ervoor dat het 1-1 bleef na de nipte overwinning van Egypte in de eerste etappe van vrijdag in Caïro.

Het is pas de derde keer dat Senegal zich heeft gekwalificeerd voor het WK en de eerste keer dat het back-to-back-toernooien heeft bereikt nadat het ook in 2018 naar Rusland was gegaan. Daarvoor was Senegal zijn enige andere optreden in 2002, toen het iedereen verraste om bij zijn WK-debuut de kwartfinales bereiken.

Ghana was eerder het eerste team uit Afrika dat zich kwalificeerde voor het WK van dit jaar met een 1-1 gelijkspel in Nigeria in de tweede etappe van hun gelijkspel om door te gaan op uitdoelpunten.

Thomas Partey scoorde het beslissende doelpunt voor Ghana in de 10e minuut in Abuja. William Troost-Ekong zorgde voor de gelijkmaker voor Nigeria met een penalty in de 22e, maar Nigeria kon zijn thuisvoordeel niet gebruiken om een ​​winnaar te krijgen.

De teams speelden in de heenwedstrijd in Ghana met 0-0 gelijk.

Het resultaat verzachtte de pijn van een verschrikkelijke African Cup of Nations-campagne voor Ghana, toen de viervoudig Afrikaans kampioen in januari in Kameroen werd uitgeschakeld in de groepsfase.

Het leverde ook de nieuwe coach en voormalig Ghanese speler Otto Addo direct succes op. Hij werd binnengehaald om het team te leiden toen Milovan Rajevac werd ontslagen na die mislukking van de Afrika Cup.

Ghana keert terug naar het WK na het missen van het toernooi van 2018.