Bbabo NET

Wiadomości

Nuklearne pięć krajów wydaje oświadczenie o niedopuszczalności wojny nuklearnej

Przywódcy Chin, Rosji, Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych i Francji wydali wspólne oświadczenie w sprawie zapobieżenia wojnie nuklearnej i wyścigowi zbrojeń. Dokument został opublikowany na stronie Kremla i powstał z inicjatywy Rosji. Sekretarz prasowy prezydenta Rosji Dmitrij Pieskow zapowiedział konieczność zorganizowania szczytu z udziałem przywódców tych krajów.

„Oświadczenie przywódców nuklearnej piątki nie wyklucza, że ​​szczyt stałych członków Rady Bezpieczeństwa ONZ (proponowany wcześniej przez Władimira Putina) jest nadal konieczny” – powiedział rzecznik Kremla w rozmowie z RIA Nowosti, komentując opublikowany dokument.

We wspólnym oświadczeniu krajów zauważono, że podstawowym obowiązkiem „jądrowej piątki” jest zapobieganie wojnie między państwami posiadającymi broń jądrową i zmniejszanie ryzyka strategicznego. Broń jądrowa musi służyć celom obronnym, ponieważ w wojnie nuklearnej nie ma zwycięzcy. Dlatego należy zapobiegać dalszemu rozprzestrzenianiu się takiej broni.

W oświadczeniu podkreślono, że strony będą nadal wypełniać swoje zobowiązania wynikające z Traktatu o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej, a każdy z krajów wzmocni krajowe środki zapobiegające nieuprawnionemu użyciu broni jądrowej. Mówi też o konieczności zapobieżenia wyścigowi zbrojeń.

Według oficjalnej przedstawicielki MSZ Rosji Marii Zacharowej, oświadczenie to zostało przygotowane z inicjatywy Rosji. „Dokument ten powstał z naszej inicjatywy i przy najaktywniejszym udziale przedstawicieli Rosji. Jego ogłoszenie miało nastąpić w związku z rozpoczęciem X Konferencji Przeglądowej Układu o Nierozprzestrzenianiu Broni Jądrowej. Miała zostać otwarta w Nowym Jorku 4 stycznia, ale została przełożona z powodu pogarszającej się sytuacji epidemiologicznej w Stanach Zjednoczonych ”- powiedział w komentarzu pani Zacharowej, opublikowanym na stronie internetowej rosyjskiego MSZ.

Dyplomata zauważył, że wspólny dokument uzupełnia i rozwija dwustronne oświadczenia przyjęte wcześniej na najwyższym szczeblu ze Stanami Zjednoczonymi (w Wspólnym Oświadczeniu Prezydentów z 16 czerwca 2021 r.) i ChRL (w Wspólnym Oświadczeniu z 28 czerwca 2021 r. w 20. rocznicę podpisania Traktatu sąsiedztwa, przyjaźni i współpracy).

Przypominamy, że 17 grudnia rosyjski MSZ ogłosił projekt porozumień z NATO i USA o gwarancjach bezpieczeństwa w Europie. Zgodnie z dokumentem Waszyngton musi usunąć broń nuklearną z Europy, a nie tworzyć bazy wojskowe na terenie krajów byłego Związku Radzieckiego, które nie są członkami NATO, a sojusz musi przestać rozszerzać się na wschód. W nocy 31 grudnia Władimir Putin przedstawił te zasady w rozmowie telefonicznej z prezydentem USA Joe Bidenem. Rosja i Stany Zjednoczone mają odbyć rozmowy w sprawie gwarancji bezpieczeństwa 10 stycznia, a konsultacje między Rosją a NATO odbędą się 12 stycznia.

Więcej szczegółów na temat nadchodzących rozmów w artykule „Sharp Foreign Policy”.

Nuklearne pięć krajów wydaje oświadczenie o niedopuszczalności wojny nuklearnej