Nyheter

Darlan Romani slår tvåfaldig olympisk mästare i kulstötning för att vinna World Indoor

Darlan Romani, 30, är ​​världsmästare i kulstötning inomhus. Santa Catarina-infödingen registrerade sin karriärs bästa poäng, på lördagen (19), i Belgrad, och vann guldmedaljen i form av friidrotts-VM inomhus.

Pitch slog han det sydamerikanska inomhusrekordet. Han noterade 21,74 m i första försöket, 21,79 m i andra och säkrade guld i det tredje, med 22,53 m. I de följande tre fick han fortfarande 22,18 m.

Med 22,53 m lämnade Romani nordamerikanen Ryan Crouser, nuvarande tvåfaldiga olympiska mästare, bakom sig, som nådde 22,44 m. Nyzeeländaren Tomas Walsh fullbordade pallen i Serbien, med 22,31 m.

Det var Brasiliens 16:e medalj i inomhusupplagor av friidrotts-VM, fem guldmedaljer. Darlan anslöt sig till Zequinha Barbosa (800 m, Indianapolis-1987), Fabiana Murer (stavhopp, Doha-2010) och Mauro Vinícius da Silva (längdhopp, Istanbul-2012 och Sopot-2014) i listan över brasilianska mästare.

Santa Catarina-infödingen vann många fans med sitt deltagande i Tokyo-OS förra året. Då låg han på fjärde plats. Prispallen var nästan, men han vann applåder för sin utstrålning, för spontana intervjuer och för att ha övervunnit dåliga träningsförhållanden.

Eftersom han inte vann någon medalj fick Romani inget pris från COB (Brasilianska olympiska kommittén). En grupp fans organiserade dock en virtuell crowdfunding som samlade in 302 275 R$ till idrottaren. Mycket mer än de 36 000 BRL som tilldelats av COB till varje olympisk mästare.