Sport Nyheter

Al-Hilal självförstörde för att förlora med 4-0 mot Al-Ahly i klubb-VM på tredje plats play-off

Saudiarabiska och asiatiska mästare fick två män utvisade mot de egyptiska jättarna när de avslutade turneringen på en nedslagen ton i Abu Dhabi

Al-Ahly besegrade niomanna Al-Hilal med 4-0 på lördagen för att ta tredjeplatsen vid FIFA Club World Cup, när de saudiarabiska mästarna självdestruerade i "Arab Classico" i Abu Dhabi.

Medan segern gav de egyptiska jättarna en andra bronsmedalj i rad vid turneringen, var den viktigaste diskussionspunkten Al-Hilals prestation.

Om de asiatiska mästarna började långsamt i sin 1-0-förlust mot Chelsea i semifinalen, var det ingenting för händelserna på Al-Nahyan Stadium där det, till skillnad från matchen tre dagar tidigare, inte fanns något rally i andra halvlek som innebar att spelare kunde lämna planen med förbättrat rykte.

Den här matchen förlorades i en mardröm första 30 minuterna, när mittbacken Yasser Ibrahim gjorde två mål och Al-Hilal fick Matheus Pereira och Mohamed Kanno utvisade. Faktum är att hela den första halvleken måste ha varit en av de mest smärtsamma i de 17-faldiga saudiska mästarnas lysande historia.

Skyltarna fanns där redan från avspark.

Målvakten Mohamed Al-Owais, i laget för sin debut som en av ett antal förändringar som gjordes av Hilal-bossen Leonardo Jardim, hade nästan de värsta starterna och spelade ett lågt kryss innanför de inledande 30 sekunderna.

De 10-faldiga afrikanska mästarna fortsatte att göra den tidiga löpningen och det var ingen överraskning att de tog ledningen efter åtta minuter på det enklaste sättet. Det saudiarabiska försvaret var ingenstans att se när Maaloul svingade in bollen från en vänstersidig frispark och där var den omarkerade Ibrahim som headade hem från nära håll.

Saker och ting blev värre minuter senare när Al-Hilal reducerades till 10 män med Pereira utkastad för ett överslagsbrott. Och sedan utökade Red Giants, som såg ut att göra mål varje gång de gick in på motståndarens planhalva, sin ledning.

Mohamed Hany släppte loss med ett häftigt skott utanför området som Al-Owais gjorde bra för att få en hand till, men returen föll till Ibrahim som nickade sin - och hans lags - andra.

Det borde ha gått tre efter 25 minuter när den imponerande Maaloul brast in på vänster sida av området och på något sätt drog sitt skott utanför motsatta stolpen med bara målvakten att slå.

Det fanns ingen tid att smälta den missen eftersom Al-Hilal sedan reducerades till nio män. Laget hade precis lyckats få en första hörna och medan den rensades av det egyptiska försvaret, sparkade Kanno oförklarligt ut på Ibrahim som kollapsade mot golvet. Efter en videokoll visade den franske domaren Clement Turpin snabbt mittfältaren, som varit så imponerande i tidigare matcher, ett rött kort.

Om det fanns några tvivel om matchens utgång så avfärdades det fem minuter före paus. Ahmed Radwan dribblade ner till vänster i straffområdet och när hans försök till pass studsade tillbaka på försvararen Muteb Al-Muffarij kunde han klämma in bollen vid den närmaste stolpen.

Al-Hilal spelade då för stolthet vilket innebar att man undvek en smäll. Jämfört med den första var öppningsperioden av andra halvlek lugn, med Al-Ahly oförmögen att samla sin tidigare energi även om Al-Owais var snabbt utanför sin linje för att göra ett par viktiga räddningar under de första 10 minuterna.

Strax efter timmen utökade Al-Ahly sin ledning. Ett skott utanför området av Amr El-Soleya, på den förlorande sidan för Egypten bara sex dagar tidigare i finalen i African Cup of Nations, slingrade sig vackert i det nedre hörnet.

Nästan omedelbart hade Moussa Marega Al-Hilals första chans när han lyckades ta sig loss från Al-Ahly-försvaret, men malians låga skott räddades av Ali Lotfi. Det var lika bra som det blev för Al-Hilal eftersom Al-Ahly-attackerna fortsatte med VAR som störtade vad som skulle ha varit ett femte mål för offside och sedan måste Al-Owais göra fler räddningar.

Att inga fler mål gjordes av de tiofaldiga afrikanska mästarna var en liten nåd för Al-Hilal på vad som var den mest eländiga kvällen för den mest framgångsrika klubben i den saudiarabiska och asiatiska fotbollens historia.