Sport Nyheter

Ronaldo avslutar karga löpning när Manchester United klättrar tillbaka till topp fyra

MANCHESTER: Cristiano Ronaldo avslutade sin sex matcher långa torka på tisdagen när Manchester United återhämtade sig från en otippad första halvlek för att slå 10-manna Brighton med 2-0 och klättra tillbaka till Premier Leagues topp fyra. Matchen ändrade dramatiskt utseende tidigt i andra halvlek, då Ronaldo gjorde sitt första mål 2022 innan Lewis Dunk blev utvisad tre minuter senare. Men hemmalaget lyckades ändå göra hårt väder av situationen och slösa bort ett antal stora chanser att fördubbla sin ledning tills Bruno Fernandes satte poängen djupt in på stopptid.

Ralf Rangnicks lag hade sprängt ledningen i halvtid till oavgjort 1-1 i sina tidigare tre matcher i alla tävlingar, tappat avgörande poäng i ligan och åkt ur FA-cupen på straffar. I sina intervjuer före matchen hade Uniteds tillfälliga manager talat om hur han ville att hans lag skulle vara mer som Dr Jekyll och mindre som hans litterära onda alter ego Mr Hyde. Tysken sa efter matchen att han hade sett båda sidor av sitt lag, som har kämpat för att hitta konsekvens och flyt under hans ledning.

"Första halvlek var Mr Hyde, andra halvlek Dr Jekyll och för en förändring var det (resultatet) annorlunda", sa han. "I slutändan var det viktigt att få de tre poängen mot ett lag i form." Rangnick berömde 37-årige Ronaldo, som återvände till målprotokollet för första gången sedan den 30 december. "Mycket viktigt inte bara att han gjorde mål utan det var ett enastående mål", sa han. "Det var viktigt för oss alla, men hans övergripande prestation var en av de bästa sedan jag kom hit."

United kämpar: Anfallaren Anthony Elanga och mittfältaren Fred kom in i Uniteds startuppställning för Marcus Rashford och Paul Pogba, med försvararen Raphael Varane som också missade på grund av sjukdom. Jadon Sancho nekades tidigt men värdarna skapade mycket lite då Brighton i mitten kontrollerade spelet och hade nästan 60 procent av bollinnehavet i första halvlek. David de Gea tvingades göra en spektakulär räddning för att hålla undan en Jakub Moder-nick och halvtidsvisslan drog till sig buningar från en frustrerad hemmapublik, med United som hade turen att vara jämn på 0-0. Hemmalaget tog ledningen i den 51:a minuten när Scott McTominay hittade Ronaldo, som sprang framåt, skar förbi Adam Webster och sköt bortom målvakten Robert Sanchez från kanten av straffområdet. Det var Portugals forwards 15:e mål sedan han återvände till United från Juventus i augusti.

Saker och ting blev dramatiskt bättre för United minuter senare när Elangas tempo tog upp Dunk, som slog ner tonåringen. Domaren Peter Bankes visade ett gult kort till Brighton-kaptenen, bara för att ändra det till rött efter att ha granskat regelbrottet på råd från videoassistentdomaren. United var nu på topp men de misslyckades med att döda matchen trots deras manövertag.

De betalade nästan för sin slarv när Moder besegrade De Gea men han såg sin skottkanon backa från ribban i den 78:e minuten och ex-United-spelaren Danny Welbeck slog ett sent nick högt när hemmafansen andades ut. United avslutade segern i den 97:e minuten när inbytte Pogba tog en snabb frispark och Fernandes samlade in bollen på sin egen planhalva och rusade framåt innan han sköt hem.

De tre poängen lyfter United till den fjärde Champions League-kvalplatsen, två poäng före West Ham och fyra efter tredjeplacerade Chelsea, som har en match kvar. Arsenal, Wolves och Tottenham är också inom slagavstånd från de fyra bästa och alla har matcher i handen.