Sport Nyheter

Belgien vinner guld vid vinter-OS för första gången sedan 1948

Belgiske Bart Swings vann masstarten på skridsko vid OS i Peking.

Under 16 varv av loppet fick skridskoåkaren 63 poäng. En fotofinish behövdes för att fastställa silver- och bronsmedaljörerna. Tre idrottare tävlade om medaljer på en gång.

Som ett resultat gav domarna silver och brons till två representanter för Sydkorea - Jung Jae Won och Lee Seung Hoon, och amerikanska Joy Mantia var på fjärde plats. Femteplatsen togs av ryssen Daniil Aldoshkin.

Nya Zeeland vinner det andra guldmedalj i vinter-OS Bart Swings vann Belgiens första guldmedalj vid OS 2022. Nu har de belgiska idrottarna två medaljer (guld och brons). Dessutom blev Swings bara den andra belgaren att ta guld vid vinterspelen. Konståkarna Micheline Lannoy och Pierre Bonnier blev de första olympiska mästarna från detta land vid vinterspelen. De tog guld i parkonståkning vid St. Moritz, Schweiz 1948.

Tack vare Swings guld flyttade Belgien upp nio platser i medaljställningen samtidigt och placerade dem på 20:e plats bland alla länder. Norge ligger i ledningen med 15 guld-, åtta silver- och 12 bronsmedaljer. Ryssland tar 8:e plats (sex guld, tio silver och 13 brons).