Sport Nyheter

Cristiano Ronaldo-ledda Portugal kvalificerar sig till fotbolls-VM 2022 efter att ha slagit Nordmakedonien med 2-0

Portugals Bruno Fernandes gjorde en klinisk dubbel när de slog envisa gästerna från Nordmakedonien med 2-0 för att kvalificera sig till VM-slutspelet i Qatar efter ett spänt europeiskt slutspel på tisdagen.

Vrålade på av 50 000 fans på en utsåld Dragao-stadion i Porto, Portugal dominerade matchen från början men kämpade för att bryta ner det starka nordmakedonska försvaret, och lyckades bara ha tre skott på mål trots att de hade nästan 70 % bollinnehav.

Fernandes öppnade målskyttet 30 minuter in i den första halvleken efter att ha snappat upp en passning av sin bästa vän, Nordmakedoniens kapten Stefan Ristovski, som jobbade en fantastisk ett-tvåa med Cristiano Ronaldo innan han slog sitt skott förbi målvakten.

Den 27-årige anfallande mittfältaren beseglade Portugals vinst i den 65:e minuten, och slog hem en volley från ett Diogo Jota-inlägg.

Fernando Santos lag sprang sedan ner klockan och firade vid slutsignalen med sina glada fans som stod kvar på läktaren i mer än 15 minuter efter matchen och sjöng medan spelarna avslutade ett segervarv med en enorm Portugals flagga.

"Jag bryr mig inte om individuella prestationer men den här uppvisningen kommer att vara en att minnas eftersom den hjälpte mitt land att nå ett VM," sa Fernandes till reportrar.

Portugal, som vann EM 2016 i Frankrike och UEFA Nations League 2019 på hemmaplan, kvalificerade sig till en sjätte raka världscupfinal och har nu inte missat en stor internationell tävling under de senaste 20 åren.

"Jag har redan vunnit två tävlingar och jag hoppas att jag kan vinna den tredje i Qatar", sa tränaren Santos på en presskonferens.

"Det fanns en anda av ömsesidig hjälp och stort stöd från allmänheten. Det var en välförtjänt och rättvis seger och kvalificering. Jag kommer inte ihåg några bra målsituationer för deras lag."

De knuffades in i slutspelet efter att ha slutat tvåa i grupp A, efter att ha förlorat sin sista match hemma mot Serbien med 2-1 i november förra året.

Det hade gjort att de behövde vinna två på varandra följande elimineringsmatcher för att kvalificera sig, med förra veckans vinst över Turkiet, där de överlevde sen dramatik, och satte upp en avgörande mot Nordmakedonien, som hade chockat Italien i sin inledande match.

Det var ett nervöst tillfälle i Porto på tisdagen men Portugal dominerade och undvek överraskningar från underlägena, som inte hade ett skott på mål.