Bbabo NET

Новини

Наскільки поширеною є «поширена ера?» Як порахували роки нашої ери та нашої ери

Християнський календар, автором якого є англійський монах VII століття, домінує у всьому світі та має історію антисемітизму

РОЗМОВА через AP — 31 грудня люди з різних культур у всьому світі піднімуть тост, щоб привітати 2022 рік нашої ери. Мало хто з них подумає про те, що AD сигналізує «anno Domini», що на латині означає «у рік наш Господь». У часі нашої ери — той, який сьогодні визнає більшість суспільств — наступного року виповнюється 2023 роки з дня нібито народження Ісуса Христа.

Тож чому ми всі виховуємо за цей новий рік, враховуючи, що більшість із майже 8 мільярдів людей у ​​світі не є християнами?

Моє захоплення часом підживлювалося тисячоліттям і галасом, який оточував його наближення, оскільки земна куля передбачала переміщення з 23:59 31 грудня 1999 року до 00:00 1 січня 2000 року.

Переконавшись, що побоювання щодо технологічних збоїв, спричинених помилкою Y2K, є певною мірою правди, я тримався подалі від падіння м’яча на Таймс-сквер. Натомість я дивився святкування на своєму ноутбуці та насолоджувався відстеженням репортажів журналістів за кордоном. Я почав замислюватися: як так сталося, що люди по всій Землі підписалися — і знали про — часову систему, якої дотримується християнський Захід? Зрештою, культури історично переживали й документували час різними способами.

Моя нещодавня робота як професора медієвістики зосереджена на демонізації єврейських громад у Європі в той час, коли система нашої ери набирала популярності та маргіналізувала єврейський календар.

Ісус Христос підтримує англійський прапор і посох на вигині правої руки, зображений у вітражі в Рочестерському соборі, Кент. (Wikimedia commons/CC BY-SA 3.0/Dlloyd)

Розрахунок назад

Частина історії часу «anno Domini» повертає нас у четверте та п’яте століття, коли християнські вчені, як Євсевій Кесарійський та Іван Златоуст намагався підрахувати те, що, на їхню думку, було початком християнського часу – іншими словами, датою народження Ісуса з Назарету.

Євсевій і Златоуст працювали з євангельськими розповідями про народження і смерть Ісуса. Згідно з Євангелією, Ісуса заарештували приблизно під час єврейського свята Пасхи, а Євангеліє від Івана припускає, що Ісусу було близько 33 років, коли він помер. Тому Євсевій і Златоуст вперше спробували визначити дату його смерті за датами Пасхи в єврейському календарі. Але обидва чоловіки зазнали невдачі в своїх розрахунках і звинуватили євреїв у своїх труднощах. У своїх хибних міркуваннях єврейська громада відклала Пасху, щоб зробити неможливим обчислення часу «anno Domini». Це звинувачення ілюструє інтенсивний антисемітизм, поширений у Європі того часу, і робота, подібна до них, допомогла продовжити.

Але багато в чому справжнім автором сучасного відчуття часу у світі, який вирішив вибрати дату початку Першого року, є Преподобний Беда, англійський монах, який жив приблизно в 673-735 роках.

Аналогічно, важкий зв’язок між датами Страстей Ісуса, Великоднем і Пасхою ще більше підживлював антисемітизм у той час, коли єврейські громади також намагалися формалізувати єврейський календар.

Зміна назви

Приблизно 1400 років тому, коли Беде обрав дату для початку часу «anno Domini», він, можливо, мимоволі розпочав процес надання переваги християнському часу, який зараз майже загальновизнаний.

Сьогодні багато людей використовують вирази «загальна ера» та «до загальної ери» або CE і B.C.E., замість A.D. і B.C. Але незважаючи на те, що ми зараз називаємо, коріння цієї системи не «загальні», а християнські. Як пише дослідниця середньовіччя Кетлін Девіс, використання СЕ «мало зменшує ефект глобалізованого християнського календаря».

Наскільки поширеною є «поширена ера?» Як порахували роки нашої ери та нашої ери