Bbabo NET

Суспільство Новини

Діти в ісламі

Батьки несуть відповідальність за матеріальне забезпечення та виховання своїх дітей.

«Матері повинні годувати своїх дітей грудьми два повні роки, якщо вони хочуть довести годування груддю до кінця. А той, у кого народилася дитина, має забезпечувати харчування та одяг матері на розумних умовах. На жодну людину не покладається понад його можливості... Бійтеся Аллаха і знайте, що Аллах бачить те, що ви робите». (Коран, 2:233).

В ісламі права та обов'язки є і у чоловіка, і у дружини, і у дітей.

Батьки зобов'язані навчати своїх дітей релігії іслам. Відповідно до Сунні це рекомендується робити з семирічного віку.

«О сину мій! Здійснюй намаз, наказуй робити схвалюване, забороняй погане і терпляче зноси все, що осягає тебе. Воістину, у цих справах слід виявляти рішучість». (Коран, 31:17)

Дітей треба виховувати на прикладах відомих мусульман та героїв ісламської Умми.

До дітей необхідно виявляти доброту. Якось у присутності пророка, нехай благословить його Аллах і вітає, хтось сказав: «У мене десять дітей, і до сьогодні я ще жодного разу не поцілував жодного з них». У відповідь Пророк подивився на нього і сказав: «Немає милосердя тому, хто сам не милосердний!»

Пророк був поблажливий до дитячих витівок.

Одного разу його сподвижники запитали: «О Посланник Аллаха, під час молитви ми так довго робили земний уклін, що подумали, чи не сталося чогось і чи не сходить на тебе в цей час божественне одкровення». Він відповів: Нічого не сталося. Просто мій онук заліз мені на спину, і мені не хотілося його турбувати, доки він не награється».

Серед жорстоких звичаїв арабських язичників було поховання живцем дочок. Коран ясно заборонив убивство дітей під будь-яким приводом.

«…І не вбивайте своїх дітей, побоюючись злиднів, адже Ми забезпечуємо їжею вас разом із ними… (Коран, 6:151)

Пророк, нехай благословить його Аллах вітає, завжди говорив про те, праведні дочки – це шанс для батьків потрапити до Раю.

Дітей не треба принижувати, особливо у присутності інших. Їхні помилки краще обговорювати віч-на-віч, тому що вони часто роблять їх через свою недосвідченість і незнання життя.

У той же час їх треба вивчати відповідальність та надавати допомогу дорослим. При цьому слід дотримуватися принципу підпорядкування молодших старшим та їх шанування. Діти повинні беззаперечно підпорядковуватися батькам.

Закликаючи дотримуватися розпоряджень релігії, слід уникати подвійних стандартів, коли самі батьки порушують встановлення ісламу, а від дітей вимагають їх дотримання.

Сім'я в ідеалі є єдиним живим організмом, де гармонійно в любові і злагоді живуть представники різних поколінь. Ісламська сім'я насамперед об'єднана вірою в Єдиного Творця. Усі її представники намагаються здобути божественну благодать шляхом виконання завітів Всевишнього, який своїм словом визначив межі дозволеного та забороненого. Він вказав усім віруючим у Нього прямий шлях, однією з найважливіших віх якого є праведна сім'я, життя в якій зміцнює віру всіх її членів.

Діти в ісламі