Bbabo NET

Суспільство Новини

Вшанування батьків в ісламі

Батьки в ісламі оточені ореолом пошани та поваги.

«Твій Господь наказав вам не поклонятися нікому, крім Нього, і робити добро батькам. Якщо один із батьків або обоє досягнуть старості, то не кажи їм: «Тьху!». Не кричи на них і звертайся до них шанобливо. Схили перед ними крило смирення з милосердя свого і кажи: «Господи! Помилуй їх, адже вони виховували мене дитиною». (Коран, 17:23-24)

Пророк, нехай благословить його Аллах і вітає, зобов'язав дбати про старих батьків навіть замість джихаду.

Муавія ібн Джахіма (нехай буде задоволений ним Аллах) розповідав, що одного разу Джахіма прийшов до пророка, нехай благословить його Аллах і вітає, і сказав:

– Посланець Аллаха! Я хочу піти воювати і прийшов до тебе порадитись із цього приводу.

- Твоя мама жива? – спитав пророк, та благословить його Аллах і вітає.

– Так.

- Тоді залишайся біля неї, адже рай - біля її ніг.

Мусульманин завжди повинен виявляти увагу до батьків і не ігнорувати їхні потреби. Вияв непокори батькам – великий гріх. Необхідно розуміти, що батьки не бажають своїй дитині зла і їхні поради йдуть від щирого серця. Вони можуть здаватися безглуздими та старомодними, але ґрунтуються на досвіді життя, який багаторазово перевищує досвід молоді.

Прояви гніву щодо батьків є неприпустимим і вважаються великим гріхом.

Батьки опікуються дітьми, коли ті ще є безпорадними немовлятами та їхня любов, турбота та готовність жертвувати своїми інтересами та комфортом заради блага дитини не можуть бути компенсовані ніяк.

Діти завжди у неоплатному боргу перед батьками, які вигодували та виростили їх.

Вони виховали у яких ісламський світогляд і долучили до моральних цінностей. Вони поставили його на ноги, допомогли, наскільки вистачало їхніх можливостей зробити перші кроки у доросле життя.

За все це вони гідні любові і уваги, особливо коли стануть старими, і самі будуть потребувати допомоги своїх дітей так, як потребувало їх допомоги народжене немовля.

Варто зазначити, що іслам забороняє проклинати навіть чужих батьків, бо це може негативно вплинути на батьків проклинаючого.

– До найгірших гріхів входить проклинання своїх батьків, – сказав пророк, нехай благословить його Аллах і вітає.

– Посланець Аллаха! Як людина може проклинати своїх батьків? - Запитали його.

- Він проклинає батька іншого, а той у відповідь проклинає батька. Він проклинає його матір, а той його.

Сучасна цивілізація, на жаль, намагається змусити людину порвати родинні зв'язки та забути своїх предків. Тим, хто виявляє невдячність до батьків, варто замислитися, чи хотіли б вони, щоб їхні майбутні діти ставилися до них так жорстоко, як вони ставилися до своїх батьків.

Вшанування батьків в ісламі