Bbabo NET

Суспільство Новини

Росія - Стрітення Господнє: у чому суть свята, що можна робити, а що не можна

Росія (bbabo.net), - Святу Стрітення в наших ЗМІ не щастить: мабуть тому, що його відзначають відразу за Днем усіх закоханих, з вечора 14 лютого в Мережі починають з'являтися дивні заголовки зі словом "Стрітення". І добре ще, якщо це всього лише: "Прикмети свята Стрітення Господнього", або "Стрітення Господнє: що повинен зробити кожен", "Стрітення Господнє: що категорично робити не можна", але ж серед заголовків трапляються і відверто дикі: "Стрітення Господнє: найбільший гріх, який не можна чинити 15 лютого", і навіть: "Що небезпечно робити на Стрітення Господнє 15 лютого 2022 року".

Відповім одразу – 15 лютого 2022 року небезпечно робити все те, що не варто робити 14 та 16 лютого будь-якого року від Різдва Христового. Що стосується гріхів, то свято Стрітення список заповідей ніяк не змінює, і дотримуватися цих заповідей варто не тільки 15 лютого, а й у всі інші дні. Про те, як цей день провести правильно, пізніше, спочатку що ми святкуємо на Стрітення Господнє.

Почну з того, що слово "стрітіння" означає зустріч. Але зустріч особливу, тому ми і пишемо її з великої літери. В основі свята - рядова, побутова подія: на сороковий день після Народження Ісуса батьки Богонемовля Марія та тесля Йосип приходять до храму. Тут, в Єрусалимському храмі, відбувається Зустріч, увічнена в Євангелії від Луки.

Задовго до народження Богонемовля жив у Єрусалимі праведник Симеон - перекладач Священних текстів з давньоєврейської на грецьку. Перекладаючи пророка Ісаю та його пророцтва про те, що прийдешній Спаситель, Месія, народиться від Діви, Симеон засумнівався в тому, що Діва, яка не пізнала чоловіка, може народити. Тоді Симеону з'явився Ангел і сказав, що він житиме доти, доки не побачить Спасителя. Життя в нескінченності, життя, яке не має логічного кінця, як виявилося, може бути і не на радість. Євангеліє, окремо не зупиняючись на цьому моменті, дає зрозуміти: старець Симеон жив усі ці довгі роки очікуванням Зустрічі з Месією. Довгі-довгі роки в очікуванні Стрітення.

І ось сорокаденне Немовля Ісуса батьки приносять до Єрусалимського храму. Сюди ж, саме цього дня, веденого Божим натхненням, приходить і старець Симеон. У Сині бідного теслі з Назарета Симеон дізнається Месію і бере Немовля на руки. Вслухайтеся, скільки тепла та ніжності у цій сцені, викладеній віршем Йосипа Бродського:

"Здійснилося! Я дочекався Тебе, і тепер можу піти!" - б'ється радість у серці біблійного старця. І Симеон вимовляє знамениті слова: "Нині відпускаєш раба Твого, Владико, за словом Твоїм, зі світом..." "Тепер Ти відпускаєш мене, Господи, відпускаєш піти дорогою батьків, дозволяєш пройти через двері смерті, і ці ворота вже не страшні для мене – бо я бачив Спасіння – моє та Твоїх людей”. Тепер Симеон може відійти у вічність, тепер він може зійти у світ померлих, несучи туди, першим, звістку: він бачив на землі Бога, що прийшов у наш світ тілом.

З цього моменту старця Симеона, що прийняв до рук Немовля Христа, так і називають - Симеон Богоприйменник, Симеон, який прийняв Бога.

Як повідомляє далі Євангеліє, Йосип і Марія, почувши слова праведного старця, "дивувалися сказаному", а Симеон, благословивши їх, продовжив пророцтво.

"...і сказав Марії, Матері Його: се (тобто ось), лежить Сей на падіння і на повстання багатьох в Ізраїлі і на предмет суперечок - і Тобі Самої зброя пройде душу, - нехай відкриються думки багатьох сердець". Це слова про боротьбу, яка розгорнеться навколо Спасителя, що з'явився у світ. Слова, що пророкують хресний шлях Богородиці, її страждання, коли вона стоятиме біля розп'яття Свого Сина. Подивіться, як епізод малює карбований вірш Бродського:

Пророчі слова старця Симеона до Марії "і Тобі Самої зброя пройде душу" лягли в основу знаменитих ікон "Пом'якшення злих сердець" та "Семистрельна". Ці чудотворні образи схожі, на них Богородиця зображена із встромленими в її серці мечами. Перед іконами моляться за мир, бажаючи пом'якшити серця ворогів.

Євангеліє не розповідає про те, що сталося далі зі старцем Симеоном. Бродський домальовує сцену, описану євангелістом Лукою, - відхід Симеона Богоприймця з Єрусалимського храму. Відхід не в смерть, відхід у життя Вічне:

Геніально схоплений образ: старець Симеон, який чекає Зустрічі - Стрітення з Богонемовлям, що народився від Діви, чекає Зустрічі як рятування від неприродно затягненого життя, і, - о, диво! - Зустріч, яка стає не таким довгоочікуваним кінцем, але дверима, відчиненими в Вічне життя. Відчиненою відтепер для всіх нас!

А тепер, як обіцяла, про те, як правильно провести свято Стрітення Господнього. Зазвичай у цей день віруючі приходили до храму, омікрон-штам вніс тут свої корективи. Тому, збираючись до церкви, треба подбати про те, щоб ненароком нікого не заразити, у цьому буде прояв нашої любові до ближнього. Ну а хворі і люди з групи ризику можуть стежити за ходом богослужіння по інтернету і молитися разом з тими, хто молиться в храмах.

Росія - Стрітення Господнє: у чому суть свята, що можна робити, а що не можна