Bbabo NET

Суспільство Новини

Росія - Чи може бабуся хрестити маленького онука, якщо батьки проти

Росія (bbabo.net), - Бабусі не повинні хрестити дітей, якщо батьки проти! - вибухнув категоричною сенсацією інтернет, коли голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків, митрополит Волоколамський Іларіон, відповів у телепрограмі "Церква та мир" на запитання телеглядачки "Чи треба бабусі хрестити онука, якщо батько дитини проти?" Батько дитини наполягав на тому, що син виросте і сам вирішить, хреститися чи ні. Митрополит Іларіон запропонував дбайливій бабусі подумати, порадитися зі священиком, зрозуміти, чи є в самої дитини бажання хреститися. Не зважати на думку батька дитини, за словами митрополита, теж недобре. Він залишив питання відкритим і закликав до розсудливості та поради зі священиком. Поспішність, з якою цю відповідь обернули на категоричну рекомендацію не хрестити бабусям онуків, теж спантеличує. Ми пропонуємо протилежні погляди на ситуацію. Отже, як тут вчинити?

Думка "за"

Дмитро Володихін, історик, письменник, православний християнин:

- Я вважаю, що якщо є така можливість, дитину необхідно хрестити, навіть якщо хтось із її батьків сумнівається у користі такого рішення чи проти нього. Логіка, що дитина, ставши дорослою, сама вирішить, бути їй християнином, людиною якогось іншого сповідання або взагалі не сповідувати жодної віри, мені здається абсолютно безглуздою. Так само у зрілому віці сьогоднішня дитина може вирішити, залишатися їй християнином чи ні і яку віру їй сповідувати. Він може знову щось вибрати або від чогось відмовитися, хрещення цьому зовсім не заважає.

Що стосується думки його батьків... Знаєте, коли в нашому світі йде в духовному та інтелектуальному сенсі якесь "перетягування каната" між віруючими та невіруючими, то треба думати насамперед не про те, у кого яка думка, а як буде краще дитині. Якщо дитина матиме небесний захист, то вона буде, що називається, під обороною сил, незрівнянних за силою з тим, що можуть виставити на її захист батьки. І це для дитини, безперечно, буде краще.

Але якщо ви припускаєте, що християнство – це етичне вчення, а не віра, а Бог – це якийсь принцип, а не особистість, то в цьому випадку чиніть як знаєте. Якщо ж ви вважаєте, що Христова віра – це істина і істина – Ісус Христос, Господь наш, то ви й зробите відповідно. Ви захочете, щоб ваша дитина була в Істині, а значить: хрестити і точка.

Бабусі радянського часу робили велику місіонерську справу, тихенько хрестячи дітей навіть у партійних батьків. Це засівало якісь зерна у душі.

Дух святий віє, де хоче. Якщо він захоче, він віятиме в комунальній квартирі в душі у старенької бабусі, яка підніметься, піде і зробить дитину християнином. І може бути той досвід і той захист, який дитина отримає при хрещенні, 100 разів поверне його долю у бік Спасіння та позбавлення великих бід.

Я сам хрещений у дитинстві. Але коли я ріс, у нас ще було це християнське середовище. І всі ходили до храму в неділю

Тож наші бабусі у XX столітті були молодці. А те, що радянська влада була з цим не згодна, змушує замислитися, наскільки гарною була радянська влада. Чи, може, радянська влада в цьому питанні була рідкісна дурниця?

Що робити сучасним бабусям, якщо батьки дітей пручаються їхньому хрещенню? Я вважаю, що якщо у бабусь є можливість хрестити, а вони не скористаються, то відповідати за це зрештою вони будуть не перед своїми дітьми, а перед Господом Богом. Просто треба робити те, що має, і будь що буде. Нехай бабуся хрестить онука, а щодо діалогу з тим же батьком, то потім можна і поговорити...

Думка "проти"

Жан-Франсуа Тірі, керівник культурного центру "Покровські ворота", католик:

– Коли мій брат у Бельгії вирішив не хрестити своїх дітей, я був дуже розчарований. Навіть думав: ні, я потай хрищу. Потім поговорив з друзями, зі священиками. І зрозумів, що якщо навколо дитини не буде того середовища, яке може його виховати у вірі, його справді не варто хрестити. Тому що це буде чужою йому історією. І я зрозумів, що для моїх племінників я повинен стати цим середовищем. І, можливо, вони колись зрозуміють і потім вирішать самостійно прийняти хрещення.

Хоча я завжди думав, що краще хрестити дитину у дитинстві. Але, на жаль, зараз на Заході зникло це середовище, природне, природне середовище, що виховує хрещену дитину у вірі. Вона зникла, і тому я змінив свою позицію. Якщо такого середовища немає, і батьки не беруть на себе відповідальність, і сім'я не має християнських друзів, то, можливо, дійсно, не потрібно хрестити дитину в дитинстві.Я сам хрещений у дитинстві. Але коли я ріс, у нас ще було це християнське середовище. І мої батьки були віруючі. Тоді ще всі ходили на месу в неділю. Я в дитинстві був вівтарником. До нас у школу приходив священик, ми мали заняття з релігійних тем. Середовище було повністю християнським, воно трималося такою і після революції 1968 року до 80-90-х років XX століття - за інерцією.

Чи зміг я стати для своїх племінників таким християнським середовищем? Мені поки що важко відповісти на це питання. Вони ще молоді, найстаршій 14 років, і я зараз живу далеко від них. Але все ще в руках Бога.

У Росії у православному середовищі всі мої православні друзі, звичайно, хрестять дітей у дитинстві. Тому що і батьки, і хрещені батьки беруть він відповідальність за християнське виховання дитини. Але я знайомий і з іншим середовищем, де дітей не хрестять, бо самі батьки не вірять у Бога. І можна тільки сподіватися, що у житті таких дітей відбудеться жива зустріч із християнством і вони самі вирішать звернутися до Бога та хреститися.

Росія - Чи може бабуся хрестити маленького онука, якщо батьки проти