Nieuws

Kroatië - KK Split schenkt fans een spannende 81:80 (38:43) overwinning

Kroatië (bbabo.net), - Burak Canboy 31 maart 2022 - KK Split behaalt de 81:80 (38:43) overwinning omdat Mega Belgrado de laatste bal had, maar tekort kwam in de ABA League-wedstrijd.

Vanavond creëerden 1250 toeschouwers precies de sfeer op Gripe waar Srđan Subotić, de coach van KK Split, om had gevraagd en de Yellows bedankten hen met een overwinning van een enkel punt in de laatste seconde 81:80.

"Dit is een belangrijke wedstrijd voor ons in dit deel van het seizoen, met de overwinning kunnen we een aanzienlijk voordeel behalen op Krk [momenteel laatste in de competitie, maar nog steeds met een kans om de 13e positie te bereiken]. Het belangrijkste is onze fysieke fitheid na een moeilijke wedstrijd tegen Zadar. Mega is jong, twaalf dagen zonder wedstrijden. Als we fysiek reageren, zijn onze kansen groot. Ik hoop dat de tribunes vol zijn, de steun in de wedstrijd met Zadar was geweldig, ik denk dat hetzelfde tegen Mega." De Yellows hadden slechts 46 uur om te herstellen sinds hun thuisnederlaag van dinsdag op één punt tegen KK Zadar (lees hier meer), maar ze hadden toch wat vertrouwen in de wedstrijd gebracht met opeenvolgende overwinningen in de ABA League tegen Mornar (76: 67) en een verrassende uitwedstrijd bij Borac (59:64).

MEGA Belgrado daarentegen had zes wedstrijden op rij verloren in de ABA League sinds hun 79:86 derby-overwinning bij FMP Belgrado op 29 januari. Sinds het begin van het kalenderjaar bevinden ze zich vrijwel in het niemandsland van de tafel, waarbij degradatie geen probleem is en de play-offs buiten bereik zijn. Vladimir Jovanović, coach van Mega Mozart voor de wedstrijd: “Split heeft een zeer goed momentum, ze vierden twee overwinningen, tegen Mornar thuis en tegen Borac uit, ze hebben hun vorm zeker verhoogd. Sinds de eerste wedstrijd in Belgrado hebben ze het team veel veranderd, naast Jones, die lange tijd afwezig was op het veld, hebben ze Shorter toegevoegd en hun hele buitenlijn is erg goed." Het was vrij duidelijk dat als de gasten de wedstrijd wilden winnen, ze het verdedigingsniveau moesten verbeteren in vergelijking met hun vorige zes wedstrijden.

De toeschouwers waren vanaf het begin getuige van een vermakelijke wedstrijd. Scherpschutter Simanić van het eerste team opende de wedstrijd met een driepuntsschot voordat een teaminspanning met een driepunter van Barič, een blok van Jones en een mid-range jumper van Shorter werd gevolgd door een prachtige poging voor nog twee punten door Jones om Split de eerste voorsprong (7:3) van de nacht te geven.

Van buitenaf konden beide partijen op hun accuratesse rekenen. Simanić van Belgrado (7 van 8!) en Perković van Split (4 van 6) bleven de hele wedstrijd van buitenaf schieten. De gasten konden zich aan het einde van de eerste helft een beetje terugtrekken dankzij Simanić die een perfecte eerste helft afleverde met 2 voor 2 van het veld, 1 van 1 vanaf de vrije worplijn en een ongelooflijke 4 voor 4 van achter de driepuntslijn voor een totaal van 17 punten in slechts 10 minuten en 17 seconden op het veld.

In het derde kwart ging het spel op en neer. Mega steeg in het begin met 8 punten voordat Split het omdraaide om het kwart 59:55 af te maken.

Wat de toeschouwers te zien kregen in het vierde kwart maakte veel goed. Nadat geen van de teams beslissend kon wegrijden, maakte Perković vier succesvolle vrije worpen na een opzettelijke fout in de fast break om zijn team een ​​belangrijke voorsprong van 71:64 te bezorgen.

De gasten kwamen terug met een geweldige run van 5 punten naar 71:69 voordat twee succesvolle vrije worpen van Shorter na een andere fastbreakfout 73:69 betekenden.

Mega Belgrado hield het hoofd koel en antwoordde met nog een succesvol 3-punts schot van Simanić om er 73:72 van te maken en balbezit voor de Yellows met nog 68 seconden te gaan.

Ukić miste zijn driepuntspoging, maar Žganec kwam met de aanvallende rebound en zijn scoringspoging kreeg een goaltending call om het thuisteam een ​​voorsprong van 75:72 te geven met nog 40 seconden te spelen.

Om 77:76 gaf een andere opzettelijke fout van Metković van Belgrado Žganec de kans om de wedstrijd te beslissen, maar de insider scoorde slechts 1 van zijn 2 vrije-worppogingen.

Perković maakte het beter door te scoren wat leek op het beslissende 3-punts schot van de wedstrijd voorsprong van 79:74, maar het was Simanić opnieuw met nog eens 3 om de race te heropenen om 79:77 met nog 7 seconden te spelen.

Twee succesvolle vrije worpen van Shorter om er 81:77 van te maken met nog 4 seconden te spelen hadden het einde van de wedstrijd moeten zijn.

Had moeten, zou kunnen, zou hebben gedaan als Split niet dom genoeg was om Simanić een fout te maken tijdens zijn laatste driepuntspoging. De bal ging in, 81:80, vrije worp Simanić om de verlenging te maken.

Alsof de opwinding nog niet genoeg was, miste Simanić, de gasten pakten de offensieve rebound op met nog een seconde te spelen, maar gelukkig voor Split liep de bal uit de hand en de tijd raakte op om Split de derde ABA-competitie op rij te bezorgen en Belgrado een frustrerende reis naar huis na zeven opeenvolgende verliezen.Simanić was de topscorer van de wedstrijd met 30 punten gevolgd door zijn teamgenoot Jović met 22. Voor KK Split verzamelde Perković 21 punten, gevolgd door Shorter met 16. Eervolle vermelding gaat ook naar Barič die 4 van zijn 5 driepuntspogingen deed voor een totaal 15 punten.

Scheidsrechters: Luka Kardum, Edo Javor, Stefan Ćalić

Boxscore:

ABA League-indeling:

De 14 teams spelen twee keer tegen elkaar tijdens het reguliere seizoen om 4 teams op te richten die zullen spelen voor de titel, één team dat direct uit de competitie zal vallen en de "lucky 13th" die een kans heeft om in de competitie te blijven door een best of three series tegen de runner-up van ABA League 2. De vier teams die aan het einde van het reguliere seizoen bovenaan in de competitie eindigen, spelen tegen elkaar in een play-off-modus. De regerend kampioen is Rode Ster Belgrado die Buducnost versloeg in een lange 3-2 finale serie.

Om meer te lezen over sporten in Kroatië, volg de speciale pagina van TCN.