Hoogtepunten van de Afrika Cup 2022

Bakoe, 9 februari

Onlangs viel er weer een CAS-trekking, die ons naast puur voetbaldingen ook een traditionele verzameling van een grote verscheidenheid aan curiosa opleverde. Laten we de belangrijkste niet vergeten.

Het is gemeld dat de wilde fout van de doelman van Ivoorkust - een van de belangrijkste favorieten van het toernooi, de race al in de 1/8 laatste fase verliet en een ticket voor de volgende ronde naar Egypte verloor in een penalty shoot-out, maar de jongens uit Ivoorkust gingen vol vertrouwen door de groep en scoorden 7 van de 9 mogelijke punten.

Het enige verlies van kostbare punten gebeurde in de tweede ronde in een ontmoeting met Sierra Leone. De Ivorianen openden de score door inzet van Sebastien Aller, waarna Noah Kamara de gelijkmaker maakte met een krachtig schot onder de lat, maar in de 65e minuut slaagde Nicolas Pepe er in een klassevol schot in de verre hoek in te schieten.

Ivoorkust kreeg nog een paar kansen en leidde de wedstrijd kalm naar de overwinning, maar in de blessuretijd van de tweede helft werd een onverklaarbare fout gemaakt door de doelman van de "olifanten" Badra Ali Sangare, die in een eenvoudige situatie de bal naar de tegenstander. Alhaji Kamara was accuraat.

Geweldige arbiter, verstrikt in de tijd

De wedstrijd tussen Tunesië en Mali in de groepsfase voorspelde niet veel goeds, en dat werd het uiteindelijk ook qua spel (0:1), maar iedereen zal het zich nog lang herinneren dankzij de excentriciteiten van de Zambiaanse scheidsrechter Jeannie Sikazwe.

Zelfs tijdens de vergadering wendde hij zich verschillende keren tot de VAR met betrekking tot mogelijke sancties, en helemaal op het einde, in de 86e minuut, besloot hij om de een of andere reden de wedstrijd te beëindigen en het laatste fluitsignaal te blazen.

De verontwaardiging van de deelnemende teams kalmeerde Sikazwe enigszins, die de strijd hervatte, maar toen besloot hij een zeer controversiële rode kaart te geven aan de Malinese spits El-Bilal Toure. De assistenten van de scheidsrechter drongen aan op geel, maar hij was onvermurwbaar.

Het grappige is dat na de mislukking met het laatste fluitsignaal vier minuten voor het einde van de normale speeltijd, de scheidsrechter niet stopte en de wedstrijd uiteindelijk rond de 89 minuten en 48 seconden eindigde.

Je kunt je alleen afvragen wat er zou zijn gebeurd met de ongelukkige scheidsrechter, die trouwens aan het WK van 2018 werkte, als een woedende menigte hem had bereikt.

Verkeerd volkslied van Mauritanië

In het duel tussen Mauritanië en de Africa Cup of Nations debuteerde Gambia (trouwde trouwens meteen aan de play-offs van het toernooi!) Voetbal was traditioneel niet genoeg, maar de organisatoren maakten nog een foutje voor het startsein.

Feit is dat ze drie keer achter elkaar het verkeerde Mauritaanse volkslied speelden en uiteindelijk alleen het nationale lied van de Gambianen speelden, dus de eersten moesten het volkslied alleen uitvoeren.

Vreemde persconferentie

In een van de kwartfinales van de CAN zou de opening van het toernooi Burkina Faso en Tunesië tegen elkaar moeten spelen.

Tijdens de pre-match persconferentie van de Tunesiërs stormde een onbekende de zaal binnen, pakte een microfoon en andere apparatuur en ging toen naar huis.

Na de details van dit incident te hebben ontdekt, bleek dat het organisatiecomité van het toernooi de apparatuur huurde van het bedrijf, waarvan de bovengenoemde vreemdeling lid was, maar niet voor de werking ervan betaalde. Dus besloot het bedrijf om het gebrek aan geld te compenseren, lees, het organisatiecomité stelde in deze situatie eenvoudigweg het organiserende comité als clowns voor aan de hele wereld. Kun je je iets soortgelijks voorstellen op hetzelfde EK?!

Het unieke gevecht van Kameroen tegen de Comoren

De wedstrijd van de 1/8 finale tussen de gastheren van het toernooi en de Comoren werd herinnerd door een aantal verrassende omstandigheden.

Ten eerste moesten vanwege covid alle drie de keepers in de applicatie de laatste speler in het doel van een veldspeler zetten. Een soortgelijke eer viel de verdediger van Ajaccio Shaker Al-Khadur, wiens groei kritiek laag is voor een speler met deze rol - slechts 175 cm.

Naast een aantal onhandige maar spectaculaire reddingen, waardoor zijn ploeg in een wedstrijd met een favoriet, zelfs met tien man, tot het laatst in de rij kon blijven (Najim Abdu werd al in de 7e minuut van het veld gestuurd!), gaf hij alsnog toe twee doelpunten van Carl Toko Ekambi en Vincent Abubakar en als reactie daarop scoorden zijn kameraden slechts één keer, maar de Comoren kunnen nog steeds trots op zichzelf zijn!

Onder dergelijke omstandigheden mochten er slechts zes op doel schieten - zeker de moeite waard!

Als ze er organisatorisch alles aan zouden doen om de inzet en resultaten op het veld te evenaren, zou er geen prijs voor hen zijn, anders lijken dergelijke methoden om het probleem met het spelnummer voor Al-Khadur op te lossen een echt overblijfsel uit het verleden .