Sport Nieuws

Al-Hilal vernietigt zichzelf en verliest met 4-0 van Al-Ahly in play-off voor de derde plaats van het WK voor clubs

Saoedische en Aziatische kampioenen kregen twee mannen uit het veld gestuurd tegen de Egyptische reuzen toen ze het toernooi somber afsloten in Abu Dhabi

Al-Ahly versloeg zaterdag de negenkoppige Al-Hilal met 4-0 en behaalde de derde plaats op de FIFA Club World Cup, terwijl de Saoedi-Arabische kampioen zichzelf vernietigde in de "Arab Classico" in Abu Dhabi.

Terwijl de overwinning de Egyptische reuzen een tweede opeenvolgende bronzen medaille op het toernooi bezorgde, was het belangrijkste punt van discussie de prestatie van Al-Hilal.

Als de Aziatische kampioenen langzaam begonnen aan hun 1-0 nederlaag tegen Chelsea in de halve finale, was dat niets voor de gebeurtenissen in het Al-Nahyan Stadium waar, in tegenstelling tot de wedstrijd van drie dagen eerder, er in de tweede helft geen rally was die betekende dat de spelers konden het veld verlaten met een verbeterde reputatie.

Deze wedstrijd ging verloren in een nachtmerrie van de eerste 30 minuten, toen centrale verdediger Yasser Ibrahim tweemaal scoorde en Al-Hilal Matheus Pereira en Mohamed Kanno van het veld liet sturen. In feite moet de hele eerste helft een van de pijnlijkste zijn geweest in de roemruchte geschiedenis van de 17-voudige Saoedische kampioen.

De borden waren er vanaf de aftrap.

Doelman Mohamed Al-Owais, in het team voor zijn debuut als een aantal wijzigingen die zijn aangebracht door Hilal-baas Leonardo Jardim, had bijna de slechtste start en morste een lage voorzet binnen de eerste 30 seconden.

De tienvoudig Afrikaans kampioen bleef vroeg in de race en het was geen verrassing dat ze na acht minuten op de meest eenvoudige manier de leiding namen. De Saoedi-Arabische verdediging was nergens te bekennen toen Maaloul de bal uit een linkse vrije trap naar binnen zwaaide en daar was de ongemarkeerde Ibrahim die van dichtbij naar huis ging.

Enkele minuten later werd het nog erger toen Al-Hilal werd teruggebracht tot 10 man met Pereira uit het veld gestuurd vanwege een onbezonnen overtreding. En toen breidden de Red Giants, die elke keer dat ze op de helft van de tegenstander kwamen zouden scoren, hun voorsprong uit.

Mohamed Hany kwam los met een fel schot van buiten het gebied dat Al-Owais goed deed om een ​​hand te krijgen, maar de rebound viel op Ibrahim die zijn - en zijn team - tweede kopte.

Het hadden er drie moeten zijn na 25 minuten toen de indrukwekkende Maaloul de linkerkant van het gebied binnenstormde en op de een of andere manier zijn schot naast de tegenovergestelde paal sleepte met alleen de keeper die hij moest verslaan.

Er was geen tijd om die misser te verwerken, aangezien Al-Hilal toen werd teruggebracht tot negen man. Het team had net een eerste corner weten te bemachtigen en terwijl de Egyptische verdediging de bal goedkeurde, trapte Kanno op onverklaarbare wijze uit op Ibrahim, die op de grond viel. Na een videocheck toonde de Franse scheidsrechter Clement Turpin de middenvelder, die in eerdere wedstrijden al zo imponerend was, snel een rode kaart.

Als er enige twijfel bestond over de uitslag van de wedstrijd, werd die vijf minuten voor rust weggenomen. Ahmed Radwan dribbelde langs de linkerkant van het strafschopgebied en toen zijn paspoging terugkaatste op verdediger Muteb Al-Muffarij, wist hij de bal bij de dichtstbijzijnde paal binnen te knijpen.

Al-Hilal speelde toen voor trots, wat betekende dat hij een pak slaag moest vermijden. Vergeleken met de eerste helft was de openingsperiode van de tweede helft rustig, waarbij Al-Ahly niet in staat was hun eerdere energie te verzamelen, hoewel Al-Owais snel van zijn lijn was om een ​​paar belangrijke reddingen te maken in de eerste 10 minuten.

Even na het uur breidde Al-Ahly de voorsprong uit. Een schot van buiten het gebied van Amr El-Soleya, zes dagen eerder aan de verliezende kant van Egypte in de finale van de African Cup of Nations, krulde prachtig in de benedenhoek.

Bijna onmiddellijk kreeg Moussa Marega de eerste kans van Al-Hilal toen hij zich uit de Al-Ahly-verdediging wist te bevrijden, maar het lage schot van de Malinees werd gered door Ali Lotfi. Het was net zo goed als het werd voor Al-Hilal, want de Al-Ahly-aanvallen gingen door waarbij de VAR een vijfde doelpunt voor buitenspel vernietigde, waarna Al-Owais meer reddingen moest plegen.

Dat er geen doelpunten meer werden gescoord door de tienvoudig Afrikaans kampioen was een kleine genade voor Al-Hilal op wat de meest ellendige avonden waren voor de meest succesvolle club in de geschiedenis van het Saoedi-Arabische en Aziatische voetbal.